Svijet
0

Francuska: Nasilje raste, 1300 uništenih automobila, 300 uhapšenih

FENA
Policija je uhapsila više od 300 osoba, a 1300 automobila je zapaljeno u nasilju koje je pogodilo gradove širom Francuske prije 10 dana i koje dostiže svoj vrhunac.

Policija se počela koristiti helikopterima i ubrzala je hapšenja mladih odgovornih za nasilje na ulicama, dok su nevolje trajale već desetu noć u predgrađima oko Pariza i proširile se na druge gradove, javlja AFP.

Napadi su se desile i u predgrađima Toulousea, Bordeauxa, Montpelliera i Paua na jugu, Rennesa i Nantesa na zapadu, Lillea na sjeveru i Mulhousea i Colmara na istoku.

Neredi su se proširili i na centralni Pariz, gdje su molotovljevim koktelima uništena četiri automobila na glavnom trgu, Trgu Republike, dok su deseci vozila gorjeli u sedamnaestom distriktu.

Bez obzira na subotnje pozive na smirivanje, 1295 automobila je uništeno tokom noći na nedjelju, što je porast u odnosu na noć prije kada je spaljeno 897, a 312 osoba je uhapšeno, dok su noć prije uhapšene 253 osobe.

Od zapaljenih automobila 554 ih je na području Pariza, dok su ostali u drugim francuskim gradovima.

Smrt dvoje tinejdžera porijeklom imigranata u pariškoj četvrti Clichy-sous-Bois nakon policijske potjere izazvala je ovu krizu neviđenih razmjera.

Nemiri su nakon tog događaja nastavili širiti drugim siromašnim četvrtima Pariza gdje nezaposlenost, siromaštvo, neuspjeh u obrazovanju i osjećaj isključenosti mladih Francuza, najviše porijeklom iz Afrike, godinama stvaraju eksplozivni koktel.