Svijet
0

Francuska naoružavala libijske pobunjenike

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuska je poslala oružje u ovom mjesecu libijskim civilima pod opsadom snaga Moammara Gaddafija, izjavio je u srijedu vojni portparol, postajući tako prva zemlja koja je objavila da naoružava libijske pobunjenike.
  • Isporuke pušaka, ručnih raketnih bacača i municije desile su se početkom juna u zapadnim planinama Nafusa, kada su Gaddafijeve snage okružile civile a njegova vlada je odbila zahtjev UN-a da dopusti ulazak konvoja s humanitarnom pomoći, saopćio je vojni portparol, pukovnik Thierry Burkhard.

  • Nakon što je obavijestila Ujedinjene nacije (UN), Francuska je izbacila humanitarnu pomoć, uključujući boce s vodom, hranu i lijekove opkoljenim civilima u regiji, ali se situacija dodatno pogoršala, kazao je on.

  • Stoga je Francuska izbacila oružje i omogućila im je da se sami brane, izjavio je Burkhard za Associated Press putem telefona.

On je dodao da je oružje izbačeno padobranima iz aviona i uključuje "sredstva za samoodbranu" poput ofanzivnog naoružanja, mitraljeza, ručnih raketnih bacača i municije.