Svijet
0

Francuska najavljuje ubrzanje napora za zabranu letenja iznad Libije

FENA
Alain Juppe
Alain Juppe
Francuska se zalaže za jačanje multilateralnih napora za uspostavljanje zone zabrane letenja iznad Libije, saopćio je danas šef francuske diplomatije Alain Juppe.

On je pozdravio odluku Arapske lige, čiji je stav od ključnog značaja za region, da podrži prijedlog Francuske i Velike Britanije i zatraži od Vijeća sigurnosti UN usvajanje rezolucije o uvođenju zabrane leta u Libiji, javio je AFP.

Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa izjavio je juče, poslije sastanka lige u Kairu, da je ta panarapska organizacija zvanično zatražila od UN da uvedu zonu zabrane leta nad Libijom radi sigurnosti libijskog naroda.

Musa je, na konferenciji za novinare, napomenuo da je Arapska liga protiv bilo kakvog oblika strane intervencije protiv libijskog naroda i da je spremna za kontakte s pobunjeničkim Nacionalnim savjetom u istočnom libijskom gradu Bengaziju.

"Francuska pozdravlja poziv Arapske lige Vijeću sigurnosti UN da smjesta uvede zonu zabrane leta za libijske vojne avione i uspostavi zonu sigurnosti u područjima koja su bila meta bombardovanja" snaga libijskog lidera Moamera el Gadafija, navedeno je u saopćenju francuskog ministra.

"Francuska će ubrzati, naredih sati, napore, zajedno sa EU, Arapskom ligom, Vijećem sigurnosti UN i libijskim Nacionalnim prelaznim savjetom", dodao je Juppe.

Francuska je jedina zemlja koja je do sada priznala Nacionalni savjet kao legitimnog predstavnika libijskog naroda, zbog čega je Tripoli prekinuo diplomatske odnose s Parizom.