Svijet
0

Francuska na meti žestokih kritika boraca za ljudska prava

Klix.ba
Francuska se našla na meti žestokih kritika boraca za ljudska prava jer nije uvela jasnu zabranu fizičkog kažnjavanja djece.

Vijeće Evrope kritikovalo je francuske zakone koji zabranjuju fizičko zlostavljanje djece jer nisu dovoljno jasni i precizni, a isto tako ni obavezujući. Francuska zabranjuje nasilje nad djecom, ali isto tako omogućava roditeljima "pravo discipliniranja" koje nije precizno definisano zakonom.

U posljednjih nekoliko godina, francuski zastupnici su neuspješno pokušali izmijeniti zakon i precizirati zakon o zabrani fizičkog kažnjavanja djece, u čemu do sada nisu dobili podršku vlade. Francuska bi se mogla suočiti sa institucionalnim sankcijama ukoliko ne izvrši izmjene ovog zakona.

Komentarišući kritike Vijeća Evrope, francuska ministrica Laurence Rossignol rekla je da nema potrebe da se donese precizniji zakon protiv fizičkog kažnjavanja djece, te dodala da se osobno zalaže za odgoj djece bez korištenja nasilja. Rossignol je istakla da Francuska ima zakone koji zabranjuju loše postupanje prema djeci.

Prema anketi iz 2007. godine 87 posto roditelja u Francuskoj tuče svoju djecu.