Svijet
4

Francuska moli Veliku Britaniju da preuzme još djece iz Džungle u Calaisu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski predsjednik Francois Hollande apelovao je na Veliku Britaniju da uzme više djece migranata koja su ostala u kampu Džungla u Calaisu. Bez pratnje odraslih ostalo je 1.500 djece.

Velika Britanija pristala je da uzme 250 djece do sada, ali to je premalo za broj koji još živi u kampovima.

Džungla je ključni simbol neuspjeha Evrope da riješi najgoru migrantsku krizu od Drugog svjetskog rata. Djeca spavaju u kontejnerima, a neka i na podu. Premijerka Velike Britanije Theresa May diskutovala je s britanskim službenicima da dovedu još djece u Veliku Britaniju.

Hollande je, uprkos navodima medija da u kampu vlada haos i da su snage sigurnosti grube prema migrantima, pohvalio proces evakuacije.

"Nije bilo incidenata od početka do kraja. Mi smo morali ustati i riješiti izazov migrantske krize. Nismo mogli tolerisati kamp Džungla niti tolerisati bilo koji drugi", rekao je Hollande.

Dodao je kako novi kampovi koji se pojavljuju u Parizu također će biti zatvoreni. Mnogi od 5.000 evakuiranih ljudi iz Džungle smješteni su u prihvatne centre u Francuskoj. Obećano im je da će moći tražiti azil. Ipak, humanitarni radnici kazali su kako vjeruju da je stotine migranata pobjeglo prije evakuacije. Očekuje se da će čišćenje kampa biti završeno do ponedjeljka.