Svijet
0

Francuska: Ljevičari žele povratak Strauss-Kahna

SRNA
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AFP)
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AFP)
Više od 60 posto francuskih glasača lijeve orijentacije žele da se bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Dominique Strauss-Kahn, optužen za pokušaj silovanja sobarice jednog njujorškog hotela, vrati u politiku.

Prema anketi opšte populacije 49 posto želi da se Strauss-Kahn vrati na francusku političku scenu, dok je 45 posto protiv, rezultati su istraživanja agencije "Harris interactive" na uzorku od 1.000 ljudi.

Istraživanje je provedeno nakon što jeStrauss-Kahn pušten iz kućnog pritvora u petak jer su se pojavile sumnje u kredibilitet osobe koja ga je optužila za seksualni napad, javlja Reuters.

Prema istom istraživanju, iako ljevičari žele da se Strauss-Kahn vrati u politiku nisu sigurni da li bi trebalo da se kandidauje za predsjedničke izbore 2012.

Samo 51 posto francuskih ljevičara želi da Socijalistička partija pomjeri rok od 13. jula za izbor kandidata za predsjedničke izbore.

U široj populaciji, 49 posto od anketiranih,u odnosu na 43 posto ljevičara, ne želi da Socijalistička partija pomjeri rok.

Naredno pojavljivanje Stros-Kana pred sudom u Njujorku zakazano je za 18. juli.
Prije hapšenja 14. maja u hotelu u New Yorku očekivalo se da će Strauss-Kahn biti glavni takmac predsjedniku Nicolasu Sarkozyju na izborima 2012. godine i bio je najpopularniji među kandidatima za predsjednika.

Njegove pristalice kažu da on treba da ima pravo da se kandiduje. Ukoliko američko pravosuđe "očisti" imeStrauss-Kahna on se još uvijek može kandidovati jer kandidati imaju vremena da se izjasne do sredine marta za izbore 22. aprila.

Analitičari kažu da su medijski izvještaji o seksualnim aferama i luksuznom načinu života umnogome naštetili njegovoj reputaciji, tako da je malo izvjesna njegova kandidatura.