Francois Fillon
0

"Francuska je odbila Tunižane koji su ilegalno došli preko Italije"

FENA
Francois Fillon
Francois Fillon
Francuski premijer Francois Fillon potvrdio je u četvrtak da je njegova zemlja odbila prihvatiti ilegalne tuniske imigrante koji su u Francusku došli iz Italije i s otoka Lampeduza.

"Mi smo svjesni poteškoća s kojim se susreće Italija i želimo zajedno s drugim evropskim zemljama pružiti dokaz solidarnosti s Italijom", izjavio je za štampu Fillon, nakon susreta s predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

"Najprije treba da se primjenjuju propisi", upozorio je.

"Ne postoji propis koji je predvidio prihvat na evropskom teritoriju i slobodno kretanje ilegalnih ekonomskih imigranata", podsjetio je on.

"Veliki dio tuniskih državljana koji su došli u Italiju ne treba da budu, kako to neki predlažu, dodijeljeni različitim evropskim zemljama. Oni treba da se vrate u svoju zemlju", kazao je Fillon.

Fillon je podsjetio da je njegova zemlja već učinila veći napor od Italije u domenu davanja prava na azil.

"Francuska je druga zemlja u svijetu u domenu davanja azila, iza SAD-a. Svake godine oko 50.000 osoba traži azil u Francuskoj, a 10.000 u Italiji, kazao je. "Svako treba da ima te brojke na umu."

Šef vlade je podsjetio da je Francuska raspoložena da uspostavi učinkovitije patrole na Mediteranu kako bi se blokirali čamci s imigrantima iz Tunisa.