Svijet
0

Francuska ima više milionera nego druge evropske zemlje

FENA
Francuska ima više milionera nego ijedna druga evropska zemlja, navodi se u godišnjoj analizi švicarske banke Credit Suisse o stanju bogatstva u svijetu koja je objavljena u srijedu.

U Francuskoj ima 2,6 miliona milionera izraženo u dolarima, u Velikoj Britaniji ima 1,6 miliona milionera, a samo 622.000 milionera u Švicarskoj.

U izvještaju se navodi da Njemačka i Velika Britanija imaju više milionera s imovinom vrijednijom od 100 miliona dolara.

Izvještaj je objavio samo apsolutne brojke i ne precizira broj milionera u odnosu na broj stanovnika.

U odnosu na prošlu godinu, svjetsko bogatstvo se povećalo za 18,4 posto zahvaljujući rastućem bogatstvu u Južnoj Africi, Indiji, Australiji, Čileu i Singapuru. Prosječno bogatstvo po osobi u svijetu je 51.000 dolara, navodi se u analizi.

Od 2000. godine i do polovine 2011. godine bogatstvo u svijetu je poraslo za 67 posto, izraženo u dolarima, a za 36 posto izraženo u lokalnoj valuti.

Banka Credit Suisse predviđa porast svjetskog bogatstva za 50 posto do 2016. godine.

Trebalo bi da Kina postane druga najbogatija zemlja na svijetu 2016. godine, umjesto Japana, iza SAD-a, koji će zadržati prvo mjesto, saopćila je švicarska banka.

Ove godine, najbogatije zemlje s prosječnim bogatstvom većim od 100.000 dolara po osobi nalaze se u Sjevernoj Americi, zapadnoj Evropi, u pacifičkoj Aziji i na Srednjem istoku.

Švicarska je jedina zemlja na svijetu u kojoj bogatsvo prelazi prag od 500.000 dolara po osobi.

Australija i Norveška imaju prosječan prag bogatstva od 300.000 dolara.