Svijet
4

Francuska: Hapšenjem ekstremiste osujećeni napadi na crkve

FENA
Ekstremisti s arsenalom teškog naoružanja planirali su napad u najskorije vrijeme na još francuskih crkava, saopćio je u srijedu vodeći francuski sigurnosni zvaničnik, objavljujući hapšenje čovjeka koji je također optužen za ubistvo mlade žene.

Sigurnosni zvaničnici u prošloj su godini okarakterisali prijetnjom za sigurnost 24-godišnjeg studenta kompjuterskih nauka, saopćio je ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Francuski sigurnosni zvaničnik, koji nije bio ovlašten da javno objavi detalje hapšenja, izjavio je da je osumnjičeni - Alžirac koji živi u Francuskoj nekoliko godina - uhapšen u nedjelju nakon što se vlastitom nepažnjom ranio iz vatrenog oružja i pozvao je hitnu pomoć. Policajci koji su stigli na mjesto incidenta pronašli su krvavi trag koji je vodio do njegovog automobila, koji je bio nakrcan oružjem i zapisima o eventualnim metama napada, prenosi AP.

U njegovom stanu, u jugoistočnom dijelu Pariza, pronađeno je još oružja kao i dokazi o vezama s islamskim ekstremistima, saopćio je zvaničnik. Nije bilo nikakvih trenutnih dokaza da je osumnjičeni imao direktne veze s bilo kojom organiziranom grupom, kazao je.

Aurelie Chatelain, 32-godišnja Francuskinja koja je bila u Parizu radi obuke za posao, pronađena je ubijena u nedjelju ujutru u svom automobilu. Sigurnosni zvaničnik kazao je kako izgleda da ju je osumnjičeni ubio nasumičnom paljbom.

Francuska je u stanju visoke pripravnosti nakon napada na satirične novine Charlie Hebdo i košer supermarket u kojima je ubijeno 20 ljudi, uključujući i trojicu napadača.