Svijet
0

Francuska će slijediti korake koje je u regionu napravila Slovenija

FENA
Francuska za vrijeme svog predsjedavanja Evropskom unijom u narednih šest mjeseci želi slijediti veoma dobre korake koje je u regionu napravila Slovenija za vrijeme svog predsjedavanja u prethodnih šest mjeseci, izjavila je u ponedjeljak u Sarajevu francuska ambasadorica u BiH Maryse Berniau, čija zemlja u utorak preuzima predsjedavanje EU-om.

"Slovensko predsjedništvo je zaista poguralo evropski dnevni red u regionu i mi ćemo, definitivno, raditi isto. Ono što također želimo uraditi je promocija pregovora o liberalizaciji viznog režima. Željeli bismo pokrenuti ove pregovore veoma brzo, jer mislimo da bi to bio važan signal za građane ove zemlje, što i čujem svakog dana", kazala je ambasadorica Berniau.

Ona se nada da će prve procjene napretka BiH na ispunjavanju uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima pred kraj ove godine dati veoma dobre vijesti.

Kada su u pitanju Evropsko partnerstvo i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Francuska želi ohrabriti vlasti da zaista "poguraju" ovaj dnevni red.

"Nadamo se da će se organizirati veoma brzo, zaista želimo dati podršku i nadamo se da će ubrzo svaka institucija imati zvaničnika zaduženog za evropske poslove kako bismo mogli promovirati reforme. Imat ćemo pregled napretka u oktobru ili novembru i nadamo se da će biti pozitivan, jer mislimo da bi to bila dobra poruka Bruxellesu", kazala je Berniau.

Francusko predsjedništvo će ohrabriti sve da bi prvi izvještaj bio dobar kako bi Francuska mogla promovirati tu poruku u Bruxellesu. To je ono što želimo učiniti, poručila je ambasadorica Francuske u BiH Maryse Berniau.