Zbog pranja novca
0

Francuska će izručiti generala Noriegu Panami

FENA
Manuel Noriega
Manuel Noriega
Bivši panamski diktator Manuel Noriega, koji se nalazi u zatvoru u Francuskoj, mogao bi biti izručen Panami u nedjelju, izjavila je u srijedu panamska ministrica unutarnjih poslova Roxana Mendez.

Noriega se nalazi u pariskom zatvoru zbog pranja novca, nakon što je odslužio 20-godišnju kaznu u Sjedinjenim Američkim Državama zbog trgovine drogom.

Jedna panamska delegacija sastavljena od članova ministarstva vanjskih poslova, policajaca i ljekara nalazi se u Parizu od nedjelje kako bi poduzela administrativne i medicinske korake neophodne za njegovo izručenje.

Bivši diktator će u Panami imati "svoju ćeliju sa sanitarijama", kazala je Mendez i dodala: "On će imati iste uvjete kao i ostali zatvorenici u zatvorskom centru "El Renacer", kazala je ministrica jer je nekoliko srodnika žrtava diktature izrazilo bojazan da će on imati povoljniji tretman.

Apelacioni sud u Parizu dao je 23. novembra povoljno mišljenje o Norieginom izručenju i tako otvorio put povratku u svoju zemlju ovog 77-godišnjeg generala koji je željeznom rukom upravljao Panamom između 1983. i američke intervencije u decembru 1989. godine.

Panamske vlasti žele da bivši general služi u svojoj zemlji tri kazne od 20 godina zatvora izrečene za nestanak pristalica opozicije i žele da mu sude za druga djela počinjena dok je bio na vlasti.