Svijet
777

Francuska: Biznismen iz Alžira plaćat će kazne za žene koje se kupaju u burkiniju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što su vladini zvaničnici nekoliko evropskih zemalja zabranili ženama kupanje u burkiniju na javnim plažama, jedan biznismen iz Alžira odlučio se na plaćanje kazni svim ženama koje budu prekršile ovu odluku.

Rachid Nekkaz, bogataš, poduzetnik i borac za ljudska prava iz Alžira ponudio je plaćanje kazni ženama u Francuskoj koje ne budu poštovale zabranu, a koje budu kažnjene.

"Odlučio sam se na plaćanje kazni u ime žena koje budu kažnjene zbog nošenja burkinija kako bih im osigurao slobodu da nose ono što žele, a iznad svega kako bih neutralizovao opresivni i nepošteni zakon", rekao je Nekkaz.

Zabrana nošenja burkinija na francuskim plažama je jedan od najnovijih poteza pariske vlade u borbi protiv nošenja religijske odjeće.

Žene koje ne poštuju zabranu suočavaju se sa kaznom od 150 eura ili odrađivanjem društveno korisnog rada.

Zabrana nošenja burkinija na javnim plažama u Francuskoj, barem za sada, vrijedi do 31. augusta.

Žena koja je prva dizajnirala nošnju za kupanje Aheda Zanetti kaže kako je burkini pogrešno shvaćen.

"Ne mogu vjerovati da bi se političari mogli miješati u to kakav kupaći kostim će žena izabrati za plažu. To je odjeća za kupanje i plivanje za koju se odlučuju mnoge žene, bez obzira na vjeru. Nijedna žena nije natjerana na to, jednostavno, to je njihov izbor, a političari su pogrešno shvatili namjenu burkinija", rekla je za CNN.