Svijet
49

Francuska avijacija potvrdila da nema preživjelih u padu aviona Germanwings

Klix.ba
Ostaci aviona Airbus A320 kompanije Germanwings pronađeni su na 2.000 metara visine na Alpama u regiji Digne na jugu Francuske. Više od 150 putnika i članova posade je poginulo. Pošto se radi o vrlo nepristupačnom terenu, spasioci su do mjesta nesreće dolazili helikopterom.

Kako javlja BBC, prva tijela su izvučena i napravljena je improvizirana mrtvačnica u gimnaziji u selu Seyne-Les-Alpes. Francusko ministarstvo saobraćaja i njemačka avijacija potvrdili su da nema preživjelih.

Kako su kazali iz francuske avijacije, avion je naglo izgubio brzinu i nakon SOS poziva nestao sa radara 80 minuta nakon što je poletio iz Barcelone. U Dizeldorf je trebao stići u 11:55 sati. Na letu 4U9525 većinom su bili španski i njemački državljani.

Ka mjestu nesreće su krenule sve spasilačke službe i ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve. Ka Francuskoj se zaputio i ministar saobraćaja Njemačke. Spasioci će jednim dijelom ići vozilima, a onda će morati pješke jer se ovim područjem kreću samo iskusni planinari.

Piloti su u 10:47 sati samo uspjeli zatražiti pomoć kazavši "Hitno, hitno" i nakon toga je nastala tišina. Ostaci aviona pronađeni su u blizini mjesta pada.

Francuska vlada aktivirala je ministarsku kriznu stanicu koja će koordinirati akcijom. Lufthansa će održati konferenciju za novinare u 15:00 sati na aerodromu Cologne Bonn.