Svijet
7

Francuska: Val lažnih agresivnih klovnova u predgrađu Pariza

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Povećan broj lažnih klovnova koji izazivaju psihoze u Francuskoj pogodio je u ponedjeljak predgrađe Pariza gdje je policija uhapsila 14-godišnjeg maloljetnika koji je napao ženu, sa saučesnikom prerušenim na istovjetan način, saznaje se iz policijskog izvora.

Žrtva je ispričala policiji u Chellesu (na istoku Pariza) da su je dvije osobe maskirane u klovnove napale dok je izlazila iz automobila, od kojih je jedan imao vidno lažnu sjekiru. Ona nije povrijeđena "ali ima veliki strah", precizirao je policijski izvor.

Dva lažna klovna su pobjegla kad je jedan prolaznik pokušao da ih napadne bejzbol palicom. Policija je uhapsila jednog od njih koji je bio maskiran bijelom bojom.

U ponedjeljak je još desetak osoba s bijelim maskama i osmjehom kakve imaju Anonymusi, kolektiv informatičkih pirata, napalo tri mladića na stanici Melun, pedesetak kilometara od Chellesa, ukravši im mobitele, dodao je policijski izvor. Uhapšen je jedan od navodnih napadača.

Od jesenas, izgleda da se ova vrsta nasilja povećala u Francuskoj, posebno na sjeveru. Dvadesetog oktobra, jedan čovjek maskiran u klovna koji je terorisao prolaznike i mahao lažnim oružjem u Duvrinu, osuđen je uslovno na šest mjeseci zatvora.

I na jugu se pojavila ista stvar, često povezana s klađenjem na društvenim mrežama. U subotu, 14 maloljetnika obučenih u klovnove i s pištoljima, noževima i bejzbol palicama je uhapšeno na parkingu jedne škole u Agdeu, stavljeno je u pritvor i pušteno na slobodu u nedjelju.

Na svom Twitteru, francuska policija je u petak osudila "fenomen zlih klovnova" i precizirala da "od polovine oktobra, glasine inspirirane videom na internetu zabrinjavaju stanovništvo o prisustvu agresivnih i prijetećih klovnova".

Ovaj fenomen je prijavljen i u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se Noć vještica, tokom koje je uobičajeno da se ljudi maskiraju u odjeću koja izaziva strah, proslavlja 31. oktobra.