Svijet
1

Francois Hollande preuzeo dužnost predsjednika Francuske

SRNA
Nicolas Sarkozy i Francois Hollande (Foto: AFP)
Nicolas Sarkozy i Francois Hollande (Foto: AFP)
Francois Hollande preuzeo je danas dužnost predsjednika Francuske od Nicolasa Sarkozyja.

Hollande je 24. predsjednik Francuske, a sedmi predsjednik Pete Republike.

On je u 10.00 sati stigao u Jelisejsku palatu u Parizu, gdje ga je dočekao Sarkozy, koji je nakon polusatnog sastanka napustio rezidenciju. 

Nakon što je izvršena primopredaja tokom koje je Sarkozy predao tajne kodove nuklearnog arsenala Hollandeu, novom predsjedniku je uručen orden Veliki krst Legije časti. 

Novi predsjednik posjetit će Trijumfalnu kapiju, gdje će se pokloniti pred spomenikom Neznanom junaku, što je tradicija uvedena otkada je osnovana Peta Republika, a potom će odati poštu Julesu Ferryju i Mariji Currie. 

Odajući počast nekadašnjem ministru prosvjete iz vremena Treće Republike i dobitnici Nobelove nagrade za fiziku i hemiju s početka prošlog vijeka, novi šef francuske države namjerava da istakne prioritete svog petogodišnjeg mandata, o kojima je govorio tokom predizborne kampanje, a to su omladina, obrazovanje i poštovanje svjetovnosti.

Kako se navodi u saopštenju Jelisejske palate, Hollande će potom, oko 15.00 sati, u gradskoj skupštini primiti zlatnu medalju grada Pariza, a nakon toga bi trebalo da saopšti ime novog premijera. 
Očekuje se da će Hollande za premijera nove vlade imenovati Jean-Marc Ayraulta.