Francuska
1

Francois Hollande predložio 75 posto poreza za bogate

FENA
Francois Hollande
Francois Hollande
Favorit Socijalista na predsjedničkim izborima Francois Hollande izjavio je da bi bogatiji Francuzi trebali platiti 75 posto poreza na svoje prihode.

"Za zarade iznad milion eura stopa poreza trebala bi biti 75 posto jer nije moguće imati takva primanja", izjavio je on.

Govoreći u udarnom terminu na državmoj televiziji, on je obećao da će, ako bude izabran, poništiti poreske olakšice koje je uvela vlada Nicolasa Sarkozyja.

Prijedlog o uvođenju poreza osudili su Hollandovi političiki protivnici.

"Francois Hollande svake sedmice predlaže novi porez a da istovremeno ne predlaže ni najmanje uštede", izjavila je ministrica budžeta Valerie Pecresse, a ministar vanjskih poslova Alain Juppe osudio je plan kao "fiskalnu konfiskaciju".

Ankete javnosti pokazuju da se razlika između Hollanda i Sarkozyja smanjila posljednjih dana. Istraživanja javnosti ukazuju da će njih dvojica ući u drugi krug predsjedničkih izbora 6. maja nakon što pobjede ostale protivkandidate u prvom krugu 22. aprila.

Oporezivanje bogatih postalo je "usijana" tema predizborne kampanje, a poreski analitičari u susjednoj Švicarskoj tvrde da bi viši porezi za bogate Francuze mogli izazvati njihov egzodus u Švicarsku, prenosi Reuters.

Brojne bogate i slavne francuske ličnosti već žive van zemlje.

Kada je Sarkozy došao na vlast 2007. godine, uveo je "poreski štit" po kojem je 50 posto gornja granica poreza za sva primanja.