Kritike Obami
0

Fotografiju mrtvog Bin Ladena želi vidjeti 56 posto Amerikanaca

FENA
Osama bin Laden (Foto: PA)
Osama bin Laden (Foto: PA)
Milioni ljudi u svijetu žele vidjeti fotografiju ubijenog Bin Ladena. Iz radoznalosti, gladi za senzacijama, kao dokaz, ili iz osvete.

Odluku svog predsjednika Obame da se ove fotografije ne objave jer predstavljaju "rizik po nacionalnu sigurnost”, donesenu u saglasnosti s državnom tajnicom Hillary Clinton i ministrom odbrane Robertom Gatesom, ne odobrava, prema rezultatima ankete CNN, ni 56 posto američkih građana.

"Normalni Amerikanci gledaju u svog predsjednika i pitaju se: ‘Šta taj tip misli, ko je on? Zar nije vidio fotografije Amerikanaca koji su 11. septembra poginuli u Svjetskom trgovačkom centru?’” piše, Boston Herald, dok Washington Post konstatira da "fotografije treba objaviti da bi se vidjelo ko je Bin Laden zaista bio: nikakav sveti ratnik, ni bilo kakav svetac, već zaluđeni masovni ubica koji je na kraju dobio što je zaslužio".

S ovakvim stavom slažu se i neke ugledne ličnosti iz američkog javnog i političkog života, među kojima prednjači republikanska kandidatkinja za potpredsjednika na prethodnim izborima Sarah Palin, koja Obamu kritikuje za “kukavičluk i oklijevanje”.