Svijet
0

Forbes: Angela Merkel najmoćnija žena svijeta

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel je najmoćnija žena svijeta, ocijenio je, u najnovijem izdanju, američki časopis "Forbes", čije zaključke danas prenose svi veliki njemački dnevnici.

Merkel je na prvoj poziciji nadmašivši i američku državnu tajnicu Condoleezee Rice, koju je "Forbes" do jučer smatrao najmoćnijom ženom na planeti.

Rice je sada na drugom mjestu liste koja sadrži ukupno 100 imena, a na trećem mjestu je kineska potpredsjednica Wu Yi.

Posebno je zanimljivo da se ime Angele Merkel sada prvi put pojavilo na listi američkog časopisa i da se odmah našlo na prvom mjestu!

Iako časopis Forbes primjećuje da je podrška Angeli Merkel kod kuće pala s 80 na 56 posto, napominje da je njezina glavna snaga u "neumornom radu" i činjenici da "sebe vidi kao posrednika".

Dala je velik poticaj njemačkom biznisu kroz kontakte s vodećim američkim tvrtkama, uveliko je poboljšala odnose s Washingtonom, a iskazala se i u EU tokom teških pregovora o budžetu, ocijenio je Forbes.

Forbes u komentaru piše da 52-godišnja demokršćanska političarka iz istočnje Njemačke "ne prestaje imepresionirati svjetske vođe, od Tonyja Blaira do Georgea W. Busha".

Merkel je jedina Njemica na Forbesovoj listi, na kojoj se, pored Condoleezee Rice, nalaze još 52 Amerikanke, pet iz Velike Britanije i po tri iz Francuske i Kine.

Na listi najmoćnijih žena nisu samo političarke, već i privrednici, menadžeri i novinarke. Među ovim posljednjim najbolje je plasirana tamnoputa Amerikanka Oprah Winfrey, koja zauzima 14. mjesto.