Svijet
0

Flota s humanitarnom pomoći približila se Gazi

FENA
Foto: Arhiv/AP
Foto: Arhiv/AP
Dva broda koja su krenula iz Turske da razbiju blokadu što je Izrael nametnuo pojasu Gaze približila su se svom cilju i čekaju da ih presretne izraelska mornarica, izjavio je u petak jedan koordinator operacije.

"Dva broda su se približila vodama koje kontrolira Izrael, a njihove posade su dobile znak da ne pružaju otpor izraelskoj mornarici kada pokuša da ih presretne", izjavio je telefonski iz Kanade Denis Kosseim, glasnogovornik koordinatora posada.

Jedan glasnogovornik izraelske vojske izjavio je da su se "dva broda približila i da njihovo kretanje prati mornarica koja će u odgovarajućem trenutku uspostaviti kontakt s njima".

Ova mala flota, sastavljena od jednog irskog i jednog kanadskog broda koji prevoze medicinski materijal i aktiviste, krenula je u srijedu poslijepodne iz Fetihije na jugozapadu Turske i planirala je da u petak stigne u Gazu.

Izraelski ratni brodovi su se u četvrtak približili floti na šest milja dok je izviđački avioni nadlijeću, izjavio je irski aktivist Fintan Lane.

Na brodovima se nalazi 27 članova posade i novinara, a teret čine lijekovi u vrijednosti od 30.000 dolara, navodi se u saopćenju organizacije "Valovi slobode za Gazu".