Svijet
0

Florence Hartmann odbila izjasniti se o krivnji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivša glasnogovornica tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda u Haagu (ICTY) Florence Hartmann odbila je u ponedjeljak izjasniti se o krivnji o optužbi za nepoštivanje suda pa će se nova rasprava na kojoj će se morati izjasniti o krivnji zakazati ubrzo, vjerojatno u roku od 15 dana.

Hartmann je u ponedjeljak nakon dvije odgode izišla pred posebno formirano raspravno vijeće Haaškoga suda kako bi se izjasnila o krivnji za nepoštivanje suda prema nalogu u smjeru optužnice koji je protiv nje izdan 27. augusta ove godine.

U trenutku kad je predsjedavajući sudskog vijeća sudac Carmel Agius upitao Florence Hartmann želi li se izjasniti o krivnji, ona je samo odgovorila da to ne želi i zamolila sud da njezinu odvjetniku Williamu Bourdonu dopusti da obrazloži tu odluku.

Bourdon je rekao kako je problem u činjenici da on ne zna hoće li i ubuduće moći zastupati bivšu glasnogovornicu tužiteljstva premda mu je to, kako je istaknuo, "velika čast" i to zbog njezinih financijskih mogućnosti.

"Možda sam sad prvi i posljednji put pred ovim sudom", rekao je Bourdon i objasnio da prema sadašnjim saznanjima on Hartmann može braniti još tri mjeseca jer nije dovršena procjena Haaškoga suda o financijskom stanju bivše glasnogovornice tužiteljstva, odnosno o tome može li ona sama plaćati odvjetnika ili to treba učiniti sud, što se događa u slučajevima kada su optuženici slabijeg imovnog stanja.

Florence Hartmann je potkraj septembra zatražila od Haaškoga suda da plati troškove njezina odvjetnika što je sud privremeno odobrio, ali konačnu odluku o tome još nije donio.

Hartmann je rekla da je danas imala sastanak o svojem financijskom stanju te da će uskoro dostaviti dokumente koji su od nje zatraženi.

"Ne vidim povezanost između izjašnjavanja optužene o krivnji i njezina financijskog stanja, ali dobro", rekao je sudac Agius i glasno se upitao što Hartmann i njezin odvjetnik žele postići ovim potezom jer pravila Haaškoga suda nalažu da se u roku od najviše 30 dana zakaže nova rasprava na kojoj se optuženi ili mora izjasniti o krivnji, ili u suprotnom predsjedavajući ima obvezu prihvatiti krivnju u ime optuženika.

Budući da je svim stranama u interesu da se postupak što prije okonča, sudac Agius najavio je da će novo prvo pojavljivanje Florence Hartmann pred Haaškim sudom biti zakazano najvjerojatnije u idućih 15 dana.

Prije nego što se pristupilo izjašnjavanju o krivnji, današnju je raspravu obilježio zahtjev odbrane da se ne dopusti fotografiranje optužene.

Odvjetnik Bourdon takav je zahtjev opravdao činjenicom da se fotografiranjem u sudnici "stavlja neizbrisiv žig" na osobu koja se fotografira te ustvrdio kako bi se njegova klijentica u tom slučaju našla u uskom krugu teških zločinaca koji su odgovorni za zločine protiv čovječnosti ili genocid, a koji se, kako je rekao, obično fotografiraju u sudnici.

Napomenuo je kako takva stigma nije ni u kojem slučaju odgovarajuća težini djela koje je počinila Florence Hartmann, koju je ocijenio uglednom osobom koja je obnašala visoku dužnost u ICTY-u i koja bi i u budućnosti, prema svojim sposobnostima, mogla obnašati visoke funkcije u međunarodnim krugovima, čemu bi njezina fotografija iz sudnice jako naštetila.

Sudac Agius rekao je da je dobro promislio o tom podnesku, ali ga je na kraju ipak odbacio, tvrdeći da se kazneno djelo koje je Hartmann počinila ne smije podcjenjivati, kako njezinih fotografija na internetu ima jako mnogo, te da će se suđenje pratiti u audio i video prijenosu, koji je dostupan svima na internetu, pa će svejedno biti vidljivo da je Hartmann ipak u sudnici. Usto, kako je rekao Agius, Hartmann se neće naći u društvu optuženih za najteže zločine poput genocida, nego eventualno u društvu osoba koje su optužene za nepoštivanje suda, a takvih je dosad bilo više.

No, prihvatio je Bourdonov zahtjev da se Hartmann makne iz posljednje klupe u sudnici na kojoj inače sjede optuženici, bez obzira na težinu zločina koje su počinili, i primakne se bliže njemu, pa je bivša glasnogovornica tužiteljstva suđenje pratila iz prve klupe, odmah iza svojeg odvjetnika.

Sudac Agius, koji je kao predsjedavajući jedini od sudskog vijeća bio nazočan u sudnici, današnju je raspravu završio tehničkim uputama tužitelju Bruceu MacFarlaneu i zastupniku odbrane Bourdonu, napomenuvši da je u razgovorima s ostalim članovima sudskog vijeća došao do zaključka kako suđenje Florance Hartmann neće početi prije januara 2009., osim u slučaju da se ona izjasni krivom, kad će biti održana samo rasprava o izricanju kazne.