Za nepoštivanje suda
0

Florence Hartman sutra pred Haškim sudom

Sarajevo-x.com
Bivša glasnogovornica Haškog tužilaštva Florence Hartman pojavit će se sutra pred sudijama Tribunala kako bi se izjasnila o krivici po optužbi za nepoštovanje tog suda, javljaju agencije.

Tribunal je 27. augusta podigao optužnicu protiv Hartmanove zbog objelodanjivanja povjerljivih informacija sa suđenja bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću.

U optužnici se navodi da je Hartman u svojoj knjizi "Mir i kazna" izdatoj 2007. godine, kao i u autorskom tekstu "Skriveni ključni dokumenti o genocidu" objavljenom u januaru u BiH, objelodanila dvije povjerljive odluke Žalbenog veća, donijete u slučaju Milošević 20. septembra 2005. godine i 6. aprila 2006. godine.

Hartman je u svojoj knjizi izrazila nezadovoljstvo odlukom Tribunala da uvaži zahtjev Srbije da se pojedina dokumenta iz državnih arhiva razmatraju na zatvorenim sjednicama, navodeći da je Beograd to iskoristio kako bi kasnije onemogućio upotrebu zapisnika u procesu pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv SRJ zbog genocida.

Prema njenom mišljenju, dijelovi državnih arhiva koji su razmatrani iza zatvorenih vrata u Tribunalu i samim tim ostali nedostupni javnosti, sadrže ključne dokaze o odgovornosti Beograda za genocid u Srebrenici.

U Tribunalu smatraju da je Hartman bila svjesna da pravi prekršaj objelodanjivanjem odluka koje su nosile oznaku - povjerljivo.

"Florence Hartman je znala da su te informacije povjerljive u momentu kada su objelodanjene, da je naloženo da se odluke iz kojih su ove informacije potekle zavedu kao povjerljive i da objavljivanjem informacija otkriva povjerljive informacije javnosti", stoji u optužnici.

Hartman je u periodu od 1999. do 2006. godine bila glasnogovornica bivšeg glavnog tužioca Carle del Ponte.

Za nepoštovanje Tribunala, predviđene su kazne do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 eura.