Svijet
0

Firma iz Dubaija gradi potpuno novi grad u blizini Moskve

FENA
Građevinska kompanija "Limitles" (Limitleš) iz Dubaija planira da u blizini Moskve, na 18.000 hektara, izgradi potpuno novi grad, Veliko Domodedovo, koji će imati stambeni, trgovinski i poslovni dio, kao i obrazovne, rekreativne i zabavne sadržaje.

U saopćenju za štampu "Limitlesa" stoji da će prva faza projekta, kojeg su u kompaniji nazvali "jednim od najvećih projekata u svijetu danas", koštati 11 milijardi dolara i da će u finansiranju učestvovati ruska firma za ulaganja i razvoj "Koalko" (Coalco), prenio je AP.

Firma "Limitles", koja se bavi izgradnjom nekretnina, filijala je holding preduzeća "Dubai vorld" (World), čiji je predsjednik Sultan Ahmed Bin Sulajem izjavio da je Rusija veoma privlačno tržište zahvaljujući svom brzom privrednom razvoju i značajnom potencijalu za realizaciju velikih građevinskih projekata.

Očekuje se da će izgradnja prvih 150.000 stambenih jedinica, zajedno sa poslovnim prostorima, biti započeta krajem sljedeće godine.

U kompaniji "Limitles" kažu da će se u Velikom Domodedovu graditi i niske i visoke zgrade, a da će neki od stanova moći da se kupe po povoljnijoj cijeni, u okviru kampanje ruske vlade da se osigura stambeni prostor koji će građani sebi moći da priušte.