Svijet
2

Firenca: Otkriven identitet Amerikanca koji je odlomio prst sa statue

Klix.ba
Patrick Broderick
Patrick Broderick
Američki turista, koji je razljutio stanovnike Firence kada je odlomio prst sa neprocjenjive 600 godina stare statue "Vergine e all'Angelo Annunciatore", zapravo je hirurg Urgentnog centra iz Connecticuta Patrick Broderick (55).

Broderick je pokušao da uporedi svoj prst sa onim na statui u Museo dell'Opera del Duomo i slučajno ga odlomio. Ono što nesreću čini još sramotnijom je to što je Broderick urgentni hirurg u bolnici Danbury, odnosno osoba koja je više nego sposobna i pažljiva s rukama.

Čuvar ga je primijetio i pokušao zaustaviti, ali je bilo prekasno. Broderick je priveden naočigled supruge i dvoje djece.

Prestravljen krivičnim gonjenjem i ogromnom kaznom, Broderick se pokušao izviniti zbog oštećenja statue iz 14. ili 15. stoljeća, koju je stvorio firentinski umjetnik Giovanni d'Ambrogio.

Broderick je imao sreće, budući da su svi prsti već ranije bili restaurirani i nisu mramorni, već gipsani na metalnim šipkama, a tehničari muzeja su ih već ranije popravljali.

Većina najvrednijih firentinskih umjetnina nalazi se zaključana i daleko od očiju javnosti, a u muzejima se nalaze njihove kopije.

"55-godišnji muškarac iz New Fairfielda u Connecticutu je priveden u Museo della Opera in Florence, nakon što je oštetio statuu. Priznao je prekršaj i priveden je na ispitivanje, nakon čega je pušten. Nikakve optužbe nisu podnesene, a neće morati ni da plati štetu", saopćio je policijski glasnogovornik.