Svijet
0

Firenca: Američki turista odlomio prst sa 600 godina stare statue

Klix.ba
Američki turista razbjesnio je stanovnike Firence (Italija) kada je slučajno odlomio prst sa neprocjenjive 600 godina stare statue Bogorodice u muzeju.

Neimenovani 55-godišnji turista iz New Fairfielda, Connecticut, pokušavao je da uporedi svoj prst sa onim na mramornoj statui u Museo dell'Opera del Duomo i slučajno ga odlomio. Čuvar je pokušao da ga zaustavi, ali je bilo prekasno.

Turista, koji je tu bio na odmoru sa suprugom i još jednim parom, bio je prestravljen i počeo se izvinjavati u strahu od tužbe i ogromne kazne za uništavanje vrijednog spomenika kulture.

Ovu skulpturu je u 14. ili 15. stoljeću napravio firentinski umjetnik Giovanni d'Ambrogio.

Timothy Verdon, Amerikanac na čelu Ureda za svetu umjetnost i crkveno kulturno naslijeđe te muzeja katedrale, osudio je ponašanje svog sunarodnjaka. Naveo je kako oštećeni prst nije bio originalan, već je kasnije izliven, te da nije siguran koliko će popravak koštati niti da li je uopće moguć.

"U svijetu poput našeg fundamentalno pravilo u posjeti muzeju je zaboravljeno, a glasi 'Ne diraj umjetnine'", rekao je.

Veliki broj vrijednih umjetnina u Firenci drži se dobro čuvan i daleko od javnosti, a u muzejima su postavljene kopije.

Glasnogovornik muzeja rekao je kako je osramoćeni turista imao sreće te neće biti kažnjen ili krivično gonjen, a muzej je već angažovao tim restauratora o svom trošku. Statua je već tri puta lomljena u prošlosti.