Novinari postali "mete"
0

Finski novinari napuštaju Egipat

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Većina finskih novinara, kao i fotografa, koji su pratili događanja u Egiptu, počela je da napušta zemlju u petak, dok nekoliko švedskih medija proučava mogućnost vraćanja u zemlju svojih specijalnih izvještača, pišu državni mediji.

"Atmosfera se i dalje pogoršava i novinari su postali mete", pojasnio je fotograf finskog dnevnog lista Iltalehti, John Palmen, finskoj agenciji STT.

"Situacija se okrenula tako da smo mi postali neprijatelj broj 1", dodao je on.

Prema njegovim riječima, većina finskih novinara u Egiptu, računajući i specijalne izvještače glavnog dnevnog lista Helsingin Sanomat i televizijskog kanala MTV3, koja bi trebalo da otputuje u petak navečer, čeka let na kairskom aerodromu.

Državna televizija YLE je, međutim, odlučila da zadrži svoje reportere do nedjelje.

Brojni strani novinari u Egiptu posljednjih dana bili su meta ljudi koji ih optužuju da oni destabiliziraju režim. Uslijedila su hapšenja, a pristalice predsjednika Hosnija Mubaraka uznemiravale su novinare i u hotelima.

U Švedskoj redakcije raspravljaju o zadržavanju novinara, ali još nije donesena odluka o njihovom povratku, javio je švedski radio.

Brojni novinari su pozvani da ostanu u hotelskim sobama uprkos "velikim posljedicama" na kvalitet njihovih reportaža, rekla je šefica stranog servisa švedskog radija Christina Gustafsson.

Jedan novinar švedske državne televizije SVT Bert Sundstrom u stabilnom je, mada ozbiljnom stanju, nakon što je prethodnog dana izboden nožem u Kairu, pod još nerazjašnjenim okolnostima.