Svijet
0

Finska vlada predlaže zakon protiv agresivnog prosjačenja

FENA
Finska vlada je predložila u srijedu zakon protiv agresivnog prosjačenja, s nadom da će se smanjiti broj Roma iz Rumunije koji prose na ulicama.

Tekst nacrta zakona je ublažen u odnosu na prvi prijedlog u oktobru koji je predvidio da bude nelegalan svaki oblik prosjačenja na javnim mjestima.

"Nakon prijedloga radne grupe u oktobru, razgovaralo se s ministrom pravosuđa i i ministrom za socijalne poslove, pa je donesena odluka da se na zabranjuje svaki oblik prosjačenja, nego samo agresivno prosjačenje", objasnila je za agenciju AFP glasnogovornica vlade Tiina Nuutinen.

Prijedlog zakona će biti predstavljen parlamentu u petak.

Direktor Amnesty Internationala u Finskoj Frank Johansson je ranije kazao da je prijedlog zakona diskriminirajući za Rome iz Rumunije koji predstavljaju većinu prosjaka.

Prema odredbama zakona, policiji će biti dozvoljeno da podnese prijavu za prosjaka koji je prijetio, hvatao prolaznike za odjeću, ometao kretanje pješaka i automobila ili pokazao neki drugi oblik agresivnosti.

Zakon smatra nelegalnim kampiranje koje remeti javni red ili može biti opasno za zdravlje. Policija će imati pravo da sruši šator.

Krajem novembra, općina Helsinki je uništila jedno nelegalno romsko šatorsko naselje i svakom od njegovih stanovnika dala po 300 eura za kartu za trajket ili benzin za povratak u Rumuniju.

Prije deset godina prosjačenje je bilo nepoznat fenomen u Finskoj. Danas u zemlji ima oko 200 prosjaka, većinom Roma koji su došli iz Rumunije.