Svijet
0

Finska predsjedava OSCE-om od 1. januara

FENA
Finska će od 1. januara 2008. godinu dana predsjedavati Organizacijom za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), s posebnim akcentom na sigurnosti granica i riječnom transportu, kao i na sudbini Roma.

Drugi cilj finskog predsjedništva je da ispuni sve misije OSCE-ovog nadgledanja izbora i pokuša okončati razmimoilaženja u vezi s tim između Rusije i OSCE-a, posebno tokom ruskih općih izbora u decembru, izjavio je glasnogovornik finske delegacije u OSCE-u.

Finska želi dovesti za pregovarački sto strane umiješane u "teritorijalne sukobe" u Moldaviji, Južnoj Osetiji i u Nagornom Karabahu, dodao je glasnogovornik, javlja AFP.

On je izjavio da će OSCE povećati angažman u Afganistanu i Centralnoj Aziji, s preventivnim akcijama protiv nasilja i pojačati borbu porotiv terorizma i trgovine ljudskim bićima.

Finsko predsjedništvo će preko svog ministra vanjskih poslova i novog predsjednika OSCE-a Ilkaa Kanerve 10. januara predstaviti u Beču svoj akcioni program pred stalnom generalnom skupštinom organizacije.

OSCE je osnovan 1994. godine i proizašao je iz Konferencije za sigurnost i saradnju u Evropi, foruma za istočno-zapadni dijalog za vrijeme hladnog rata.

U OSCE-u je 56 zemalja iz Evrope, Sjeverne Amerike i Centralne Azije.