Uoči izbora
0

Finiš kampanje u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Afganistanu je u ponedjeljak posljednji dan kampanje uoči predsjedničkih izbora u četvrtak, dok su talibani zaprijetili da će ih omesti.

Predsjednik Hamid Karzai, koji pokušava osigurati drugi uzastopni mandat, suočen je s više od trideset protukandidata, među kojima su i dvojica njegovih bivših ministara.

Pobunjenici su zaprijetili mjerama protiv svakoga ko učestvuje u glasanju i postoji zabrinutost da bi odziv birača mogao biti relativno slab.

Dopisnik BBC-a u Kabulu javlja, međutim, kako zapadni zvaničnici vjeruju da demokratija hvata korijen u Afganistanu i da će po svemu sudeći proglasiti izbore uspješnim.

Rezultati ankete provedene po narudžbi redakcije za programe u Afganistanu ukazuju na to da vlada u Kabulu nema nikakvu ili ograničenu kontrolu nad 30 posto teritorije.

Analiza je urađena na osnovu izvještaja saradnika redakcije na samom terenu u Afganistanu i oni kažu da u četiri posto okruga u zemlji vlasti ne pružaju ikakve usluge ili sigurnost.

Većina od tih pokrajina je na jugu zemlje gdje je bilo i najviše talibanskih napada. U nekim dijelovima zemlje vlasti kontroliraju najveća mjesta ali ne i okolna sela.

U nedelju su još tri britanska vojnika poginula u Afganistanu, čime je "crni bilans" od početka angažiranja britanskih oružanih snaga u toj zemlji porastao na 204 mrtva.

To je, doduše, mnogo manje od 700 poginulih američkih vojnika i više hiljada afganistanskih civila, ali je dovoljno da se u Britaniji još glasnije začuju pitanja – da li se rat u Afganistanu uopće može dobiti, i po koju cijenu u ljudskim životima?

Glasnogovornik britanskih snaga u provinciji Helmand potpukovnik Nick Richardson odao je počast poginulim vojnicima, ukazujući na njihovo herojstvo i žrtvu.

"Dali su živote za svoju zemlju, za Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i za narod Afganistana. Dugujemo im veliku zahvalnost. Britanski narod treba da se ponosi onim što, zajedno sa koalicijskim snagama, činimo u ovoj zemlji", rekao je on.

Vlada se, međutim, suočava sa sve težim zadatkom da zadrži podršku javnosti ovoj vojnoj misiji. Pozivi da se vojnici vrate kući sve su jači i sve učestaliji, a prošle sedmice otac jednog od prvih britanskih vojnika koji je poginuo u Afganistanu izjavio je da je vojno angažiranje u toj zemlji "suluda greška".

Stoga se, izražavajući žaljenje zbog najnovijih žrtava, premijer Gordon Brown trudio da podsjeti zašto britanski vojnici ginu u Afganistanu. Naglasio je, kao mnogo puta do sada, da je stabilnost Afganistana od ključnog značaja za zaštitu Britanije i ostatka svijeta od terorizma.

"Ovo je bilo vrlo teško ljeto, jedno od najtežih. Uspjeli smo, međutim, ostvariti napredak, pokazali smo da se naša vojska može obračunati s pobunjenicima u Afganistanu i može osigurati uvjete za izbore, koji će se održati za nekoliko dana", rekao je Brown.

Za patroliranje selima i gradovima u Helmandu treba imati čelične živce, javlja iz sjedišta britanske komande u toj afganistanskoj pokrajini dopisnica BBC-a Caroline Wyatt.

"Talibani su se okrenuli improviziranim eksplozivnim napravama, bombama kućne izrade – jeftine su i nije ih teško napraviti, a nanose ogromnu štetu protivniku. S takvom taktikom nije lako izaći nakraj. Cilj talibana je poljuljati moral ne samo stranih vojnika nego i javnog mnijenja i političara u njihovim zemljama, u nadi da će se Zapad mnogo brže umoriti od tog iznurivanja nego sami talibani", kaže ona.

Novi načelnik generalštaba britanske vojske upozorio je da bi misija u Afganistanu mogla potrajati decenijama. To je još jedna poruka koju vlada mora objasniti nezadovoljnoj javnosti.

Talibani su u međuvremenu najavili da će u okviru plana da poremete održavanje izbora 20. augusta vršiti i napade na biračka mjesta tokom glasanja, jer žele odvratiti stanovnike od izlaska.

Izbori su vrlo važni vladi u Kabulu i međunarodnim snagama koje je podržavaju.