Posudba FED-a
0

Finansijskom sistemu SAD-a 2,29 biliona dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američka centralna banka (Fed – federalne rezerve) saopćila je da je zaključno s minulom sedmicom pozajmila finansijskom sistemu Sjedinjenih Američkih Država rekordnih 2,29 biliona dolara zbog posljedica ekonomske krize.

Bilans stanja Feda je zbog posljedica ekonomske krize minule sedmice dostigla novi rekord od 2,29 biliona dolara, na 2,265 biliona dolara sedmicu dana ranije, pri čemu je dosadašnji maksimum od 2,274 biliona dolara bio zabilježen u januaru.

Fed je protekle sedmice imao u posjedu hartije od vrijednosti, pokrivene hipotekama, od agencija Fannie Mae i Freddie Mac za ukupno 1,066 milijardi dolara, što je povećanje u odnosu na 1,029 biliona dolara sedmicu dana ranije, prenijela je agencija ČTK.

Obveznice organizacija Fannie Mae, Freddie Mac i Federal Home Loan Bank System u posjedu Feda su, pak, opale na 167,49 milijardi dolara sa 169,01 milijarde.

Fed se obvezao da će kupiti dugove tih hipotekarnih agencija u vrijednosti od oko 175 milijardi dolara i hartije od vrijednosti pokrivene hipotekama za 1,25 biliona dolara.

Kraj programa podrške hipoteka se bliži, prenose agencije, navodeći da će krajem ovog mjeseca Američka centralna banka zaključiti kupnju hipotekarnih vrijednosnica, koje predstavljaju stup kvantitativnog labavljenja monetarne politike.

Zahvaljujući njemu se troškovi za pozajmice za kuće drže nisko, a tržište nekretnina se može oživjeti, objavio je Reuters.