Smanjenje iznosa
0

Finansijska kriza nagriza Nobelovu nagradu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Finansijska kriza čini se nije zaobišla ni Nobelovu fondaciju, barem tako tvrdi njezin direktor Michael Sohlman za Reuters.

Naime, prvi put u povijesti Nobelove nagrade ova je fondacija najavila mogućnost da smanji iznos nagrade zbog finansijskih gubitaka te da bi ove godine laureati mogli zadnji put primiti nagradu os 1,5 miliona dolara.

Iako izvršni direktor nagrade tvrdi da štede gdje stignu, ove godine mogli bi potrošiti rekordan iznos na osiguranje s obzirom da će američki predsjednik Barack Obama biti među nagrađenima.

O tačnim ciframa za sada ne žele govoriti, ali tvrde da će sve biti objavljeno nakon ceremonije koja bi trebala biti održana 10. decembra. Procjenjuje se da će organizacija najprestižnije svjetske nagrade stajati minimalno 17 miliona dolara.

Sohlman je napomenuo kako se fond tek djelomično oporavio nakon što je u 2008. izgubio čak jednu petinu svojih sredstava.

Nagrada se dodjeljuje od 1901. godine, a dvanaest izabranih već se nalazi u Stockholmu gdje se tradicionalno dodjeljuju prestižne nagrade, prenio je Business.hr.