Svijet
0

Financial Times: Opada podrška proširenju EU-a

FENA
U ključnim zemljama Evropske unije opada podrška javnosti proširenju te integracije, objavio je u ponedjeljak Financial Times.

U Velikoj Britaniji, navodi Financial Times istraživanje Eurobarometra, podrška građana širenju Evropske unije je opala na 36 posto, što je u odnosu na prije šest mjeseci manje za šest posto.

U Španiji je podrška proširenju Unije opala za četiri posto i sada je na nivou od 51 procenta.

Londonski list piše da su vlade Britanije i Španije najveći zagovornici daljnjeg širenja Unije ali su, u svjetlu istraživanja javnog mnijenja, poražene u vlastitoj javnosti.

Na nivou cijele Evropske unije proširenje ima podršku u prosjeku ispod 45 posto.

Istovremeno, među postojećim članicama, pokazalo je istraživanje Eurobarometra, raste podrška prijedlogu ustava EU-a među onim zemljama koje su ga odbacile ili ga još nisu ratificirale. U tim zemljama je podrška zajedničkom dokumentu o ustrojstvu Unije dostigla 53 posto, čak i u Francuskoj i Holandiji koje su na referendumima odbacile evropsku ustav.

Anketa također pokazuje da 64 posto građana Evropske unije podržava liberalnu ekonomsku viziju Evrope i vjeruje da je "slobodna konkurencija najbolji garant ekonomskog blagostanja".

Londonski Financial Times je s agencijom Harris Interactive napravio posebno istraživanje o stavu evropskih građana prema religiji jer se često govori da je problem evropske perspektive Turske činjenica što je to većinski muslimanska zemlja. Religija, međutim, pokazalo je istraživanje, nema veliki značaj za građane EU-a.

Istraživanje je obavljeno u pet zemalja, Britaniji, Francuskoj, Italiji, Španiji i Njemačkoj, i ogromna većina građana smatra da religija nije i ne treba biti prepreka za članstvo u Uniji.

Upoređena su i istraživanja o religiji u SAD-u i u Francuskoj. Tako je samo četiri posto Amerikanaca reklo da su ateisti, dok je u Francuskoj ateista 32 procenta.