Svijet
0

Financial Times: Nezavisnost Kosova već iduće sedmice?

FENA
Kosovo bi moglo proglasiti nezavisnost od Srbije već iduće sedmice, u potezu usklađenom sa Sjedinjenim Državama i vodećim zemljama Evropske unije, piše u srijedu Financial Times.

Da li će do toga i doći, napominje list, zavisit će od ishoda drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji. Amerika i EU najvjerovatnije će podržati što ranije proglašavanje nezavisnosti ako u nedjelju pobijedi Tomislav Nikolić.

Jedan neimenovani ugledni zapadni diplomat je izjavio da u tom slučaju niko u Evropi neće smatrati kako postoji bilo kakav razlog da se to i dalje odgađa.

Naime, kako je kazao, među zapadnim zemljama prevladat će stajalište da će odnos Srbije prema nezavisnosti Kosova ionako biti nepopustljiv i da zato ne treba više gubiti vrijeme. Odluka o proglašenju uslijedit će u roku od deset dana od ovog vikenda, smatra ovaj diplomat.

U slučaju, međutim, da Boris Tadić zadrži vlast, diplomati procjenjuju da će EU ustrajati na stajalištu kako ima smisla da se nezavisnost Kosova odgodi za nekoliko sedmica i da se u tome razdoblju pokuša sklopiti sporazum o bližim odnosima između Srbije i Unije.

Glavno pitanje u tom slučaju će biti kako pristupiti proglašenju nezavisnosti a da to nanese što manju štetu predsjedniku Srbije, naglasio je neimenovani sagovornik Financial Timesa i dodao da bi nezavisnost Kosova mogla biti odgođena do druge polovine februara, pa čak, kako to sugeriraju neke članice EU-a, i do prve polovine marta.

A kada je riječ o priznanju nezavisnosti, kako to predviđa jedan evropski ministar, ono će se odigravati u tri vala: desetak zemalja EU-a priznat će Kosovo na dan kada ono proglasi nezavisnost, deset nešto kasnije, a ostale će to uraditi nakon prilično dugo vremena.

Prema tom scenariju, u prvoj grupi bit će Francuska, Njemačka i Britanija, u drugoj Španija i vjerovatno Italija, a u trećoj, koja će odgoditi priznanje - Grčka, Rumunija i Slovačka.

Kipar će najvjerovatnije biti jedina članica EU-a koja će odbiti da prizna nezavisno Kosovo, piše u Financial Timesu.