Svijet
0

Financial Times: Nasilje u Abhaziji?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dnevnik Financial Times, analizirajući u četvrtak zaoštravanje odnosa Rusije i Gruzije u vezi s Abhazijom, navodi kako je problem sa zamrznutim sukobima u tome što rijetko kada ostaju zamrznuti i procjenjuje da bi Abhaziju, nekadašnje ljetovalište sovjetske elite, lako moglo ponovo zahvatiti nasilje.

Moskva je izabrala vrlo osjetljiv trenutak da pojača formalne veze sa separatističkom gruzijskom republikom, i to zbog dva poteza koja je Zapad povukao tokom posljednjih nekoliko sedmica - prvi je bilo priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a drugi nagovještaj da bi i Gruzija i Ukrajina u dogledno vrijeme mogle ući u NATO.

Ali tu postoji i još nešto, nastavlja Financial Times. Vladimir Putin je, stiče se utisak, stao na stranu čvrstorukaša u Kremlju koji se zalažu za de facto aneksiju Abhazije, bez priznavanje njezine nezavisnosti. Na taj način bi Putinov nasljednik Dmitrij Medvedev, prema ovome listu, bio stavljen pred svršen čin.

S druge strane, Gruzija je Abhaziji ponudila federalno uređenje države, mjesto potpredsjednika i pravo veta na ustavne promjene. To očigledno nije dovoljno - građani Abhazije našli su se u klopci, zarobljeni između želje da se odvoje od Gruzije i straha da bi ih Rusija mogla ponovo progutati, piše Financial Times.