Svijet
0

Financial Times: Moskva i američki "unilateralizam"

FENA
Dnevnik Financial Times objavio je u petak članak Konstantina Kosačeva, predsjednika vanjskopolitičkog odbora Dume, posvećen odnosima između Rusije i Sjedinjenih Država.

Kosačev piše da predsjednik Vladimir Putin svojom kritikom američkog unilateralizma, upućenoj prošlog mjeseca na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, nije objavio početak novoga hladnog rata, već da je samo ponovno postavio pitanja na koja Washington do danas nije odgovorio.

Rusija je i dalje spremna sarađivati u rješavanju zajedničkih problema na multilateralnoj osnovi. Ključno pitanje je da li će SAD i ubuduće koristiti vojnu silu ili prijetnju tom silom bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a.

Vidjeli smo, nastavlja Kosačev, šta se desilo na Kosovu i u Iraku i želimo znati da li je Amerika iz tih događaja izvukla pouku i da li bi se takve stvari mogle ponoviti svaki put kada dođe do neslaganja u Vijeću sigurnosti.

Ako se Sjedinjene Države nastave ponašati unilateralno, ne dajući odgovore, to bi moglo izazvati krizu u odnosima između dvije zemlje.

Tako bi, naprimjer, Rusija mogla priznati nezavisnost nekih teritorija, puput Južne Osetije ili Abhazije, ako Amerika bez odluke Vijeća sigurnosti prizna nezavisnost Kosova.

A sljedeća godina, napominje Konstantin Kosačev u članku u Financial Timesu, bit će veliki test budući da će se ruski i američki predsjednik u svojim akcijama morati rukovoditi unutarnjopolitičkim izbornim interesima, a ne interesima bilateralnih odnosa.