Svijet
0

Financial Times: Gruzija zabrinuta zbog Kosova i Rusije

FENA
Novi gruzijski premijer Lado Gurgenidze ove je sedmice zatražio podršku Washingtona i Evropske unije u slučaju da se efekti kosovskog ishoda preliju na Kavkaz i zaprijete teritorijalnom integritetu njegove zemlje, piše u petak Financial Times u vezi s razrješenjem kosovske krize i o njenim mogućim širim međunarodnim posljedicama.

Financial Times podsjeća kako je Moskva zaprijetila da bi u slučaju zapadnog priznanja Kosova mogla odgovoriti priznavanjem gruzijskih separatističkih oblasti Južne Osetije i Abhazije.

"Nadamo se da će naši zapadni prijatelji zauzeti čvrst stav o neprimjenjivosti kosovskog slučaja na Gruziju. Kosovo je slučaj za sebe", kazao je premijer Gurgenidze, koji je, piše londonski dnevnik, u Bruxellesu naišao na podršku sagovornika iz EU-a.

Iako pojedini zvaničnici EU-a sumnjaju da bi Rusija, opterećena problemima s manjinama na svojim južnim granicama, zaista priznala nezavisnost dviju spornih regija, malo ko gaji iluzije da će odustati od svog uticaja na Gruziju, posebno nakon pobjede prozapadnih snaga u "ružičastoj revoluciji" prije četiri godine.

"Sve dok drugi nedvosmisleno poštuju našu teritorijalnu cjelovitost i naš euroatlantski izbor, koji nikome ne ide nauštrb, o svemu možemo voditi dijalog i pregovarati", kazao je o odnosima Tbilisija prema Moskvi premijer Gruzije u razgovoru za Financial Times.