Svijet
0

Financial Times: Afganistan i budućnost NATO-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
O aktuelnom sastanku ministara odbrane NATO-a u Vilniusu i nesuglasicama oko neravnomjernog angažiranja vojnika u Afganistanu piše u petak Financial Times ističući da se u osnovi spora među članicama Alijanse krije različito gledanje na samu misiju u toj zemlji.

Dok Amerika i Britanija svrhu te misije vide u gušenju talibanske pobune, za Njemačku i druge članice cilj je u obnovi i razvoju Afganistana.

Do aprilskog samita u Bukureštu čelnici NATO-a moraju odgovoriti na pitanje šta je zapravo strategija u Afganistanu, jer od te misije zavisi budućnost vojnog saveza, ocjenjuje Financial Times.

Baveći se istom temom, dnevnik The Times poziva na potpunu redefiniciju strukture NATO-a radi opstanka organizacije te navodi kako Alijansa treba odustati od političke uloge koju je preuzela nakon pada Berlinskog zida i vratiti se svojim vojnim prioritetima.

Podjela na dvije glavne strukture - onih članica koje bi davale snage za borbeno djelovanje i onih koje bi pružale samo logističku podršku - mogla bi staviti tačku na postojeću praksu djelovanja uz konsenzus, koji se potom ne mora poštovati, piše Times.