Svijet
0

Finalna tv debata Clintonove i Obame pred izbore u Pennsylvaniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvoje predsjedničkih kandidata Demokratske stranke branili su svoje političke stavove tokom debate u Philadelphiji koju je, pred ključne stranačke izbore u Pennsylvaniji 22. aprila, organizirala TV mreža ABC.

Debata dvoje demokrata bila je prilično uljudna, mada se ne može reći da su se štedjeli, pogotovo kada se govorilo o spornim pitanjima koja su donijela dosta problema za obje kampanje u posljednjih nekoliko sedmica.

Senator Obama je rekao kako je Clinton do maksimuma eksploatirala njegovu nespretno interpretiranu ocjenu da se ljudi iz manjih gradova frustrirani ekonomskom situacijom sve više okreću oružju i religiji.

"Tokom posljednjih nekoliko dana optuživala me da sam elitist i da ne osjećam probleme naroda. Da budem jasan, bilo bi mi jako teško da s visine gledam na vjernike, jer sam i sam vjernik i učinio sam više nego mnogi drugi kandidati da izađem ususret vjernicima”, kazao je Obama.

I senatorica Clinton također se branila odgovarajući na pitanja moderatora. A nakon što je jedan od birača na prikazanom videosnimku kazao da je zbog neistinitog opisa boravka u Bosni 1996. senatorica izgubila njegov glas, Clinton je ovako pokušala povratiti njegovo povjerenje:

"Nekoliko puta posljednjih sedmica izgovorila sam neke stvari koje ne odgovaraju onome što znam da je činjenično stanje i što sam prethodno opisala u svojoj knjizi. Sramota me zbog toga, izvinila sam se i priznala da sam pogriješila. Nadam se da se preko toga može preći”, kazala je senatorica iz New Yorka.

I ona i Obama su saopćili uvjerenje da mogu pobijediti republikanca Johna McCaina u novembru, ali su odbili da obećaju da će poraženi u njihovom duelu biti potpredsjednički kandidat pobjedniku stranačkog nadmetanja.

Clinton je ponovila da bi bila bolji kandidat jer se s republikanskim napadima već ranije suočavala.

"Znate”, kazala je Hillary Clinton, “voljela bih da se republikanci izvine za katastrofu vladavine Busha i Cheneya i da prepuste Bijelu kuću demokratima. Nažalost, to se neće desiti i mi znamo da će pokušati da ostanu na vlasti svom silom.”

Obama je ocijenio da ga činjenica da ujedinjuje birače preporučuje kao najboljeg kandidata Demokratske stranke.

"Nema sumnje da će nas republikanci napasti. Ja sam tokom ovih stranačkih izbora pokazao da mogu izdržati udarce, a primio sam nekoliko vrlo snažnih od senatorice Clinton”, rekao je Obama.

I Obama i Hillary Clinton ostali su pri najavi da će početi da povlače vojsku iz Iraka ubrzo pošto preuzmu dužnost predsjednika. Oboje su žestoko kritizirali Iran, navodeći da će učiniti sve da se Teheran ne domogne nuklearnog arsenala. Clinton je obećala masivnu odmazdu ako bi Iran nuklearnim oružjem napao Izrael, dok je Obama rekao da bi reakcija Washingtona bila adekvatna okolnostima.

Clinton vodi prema predizbornim anketama u Pennsylvaniji, ali se njeno vodstvo smanjilo u posljednjih nekoliko sedmica. Obama je do sada dobio podršku većeg broja delegata koji će na konvenciji u augustu birati kandidata stranke. Nakon Pennsylvanije, glasat će se još u deset saveznih država.