Proturaketni štit
0

Finaliziran sporazum SAD- Češka o statusu snaga

FENA
Pregovarači Češke i SAD-a saglasili su se u petak uvečer o tekstu drugog sporazuma vezanog za najnoviji američki proturaketni štit, čiji će jedan dio biti na češkoj teritoriji, saopćilo je češko ministarstvo odbrane.

U pitanju je takozvani sporazum o statusu snaga, koji vlada premijera Mireka Topolaneka treba odobriti u roku od dvije sedmice, izjavio je glasnogovornik ministarstva odbrane Jan Pejsek.

Sporazum će potpisati češki ministrica odbrane Vlasta Parkanova i američki predstavnik, nekoliko dana po dobijanju vladinog odobrenja, navela je agencija DPA.

Pregovarači su se morali dogovoriti o nekoliko spornih pitanja, među kojima su i porezi i da li bi se taj sporazum primjenjivao i na dodatna razmještanja američkih vojnika na češkoj teritoriji, pored onih potrebnih za već predviđenu radarsku bazu.

Tekst sporazuma bit će objavljen nakon što ga prihvati vlada, rekao je Pejsek.

Sporazum o smještanju u Češkoj dijela najnovijega američkog proturaketnog štita, odnosno radarske baze, potpisali su 8. jula u Pragu američka državna tajnica Condoleezza Rice i češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg.

Da bi se bi bio realizova, neophodno je da ga odobri parlament.