Svijet
0

Filmski festival Srbije je prekretnica srpske kinematografije

FENA
Prvi filmski festival Srbije (FFS) izuzetno je značajan i "mislim da će biti prekretnica za našu kinematografiju", izjavio je u srijedu reditelj Boro Drašković, član međunarodnog žirija festivalskog programa "Nacionalna klasa".

Na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali svi članovi tog žirija, osim Dušice Žegarac, Drašković je podsjetio da je prošlo dosta vremena od njegovog posljednjeg filma, napomenuvši da sa scenaristicom Majom Drašković radi na materijalu za novi film koji će najvjerovatnije biti prikazan na drugom FFS-u.

Predsjednik žirija – najpoznatiji islandski reditelj i producent Fridrik Thor Fridriksson – istaknuo je da mu se filmovi iz Srbije dopadaju jer, u suprotnome, "ne bi ni bio ovdje" i dodao da upravo radi na dokumentarnom filmu o autističnoj djeci, pa zato mnogo putuje širom svijeta.

Bit će to "luda komedija o mojoj majci koja ima Alzheimerova bolest", objasnio je Fridriksson.

Poznati francuski direktor fotografije Carlo Varini nije do sada vidio mnogo srpskih filmova i ne poznaje dovoljno srbijansku kinematografiju, ali je Kusturičin "Zavjet" ocijenio kao lijep film, gdje je "vrlo dobro odabran stil koji sve vrijeme prati kamera".

Filmski kritičar iz Hrvatske Nenad Polimac smatra da je srpska kinematografija devedesetih godina minulog stoljeća bila vodeća u regiji, ali "sada Srbija više nije toliko naprijed", jer su u međuvremenu i drugi napredovali.

On je ocijenio da je veoma dobro što su u svim zemljama okruženja oformljeni filmski fondovi koji omogućuju da se godišnje snimi barem pet-šest filmova, javlja Tanjug.

Na konferenciji za novinare članova žirija internacionalnog programa FFS-a Eurimage istaknuto je da je, zahvaljujući pomoći toga fonda pri Vijeću Evrope, u posljednjih petnaestak godina napravljen niz značajnih filmskih koprodukcija.

Sarajevski reditelj Jasmin Duraković naglasio je veliki značaj formiranja nacionalnoga filmskog festivala u Srbiji i napomenuo da bi u svim državama trebalo i ubuduće praviti svoje filmove, ali "ne bježati od koprodukcija" koje finansira Eurimage.

Predsjednik tog žirija Gorčin Stojanović ocijenio je veoma značajnim što će na FFS-u biti prikazano 16 međunarodnih koprodukcija, kako bismo "pozicionirali" savremeni srpski film i na neki način se uporedili sa svijetom u toj oblasti.