Podržao bombardovanje Libije
0

Film nepoznatog autora na internetu optužuje Medvedeva za izdaju

FENA
Dmitry Medvedev (Foto: Arhiv/AFP)
Dmitry Medvedev (Foto: Arhiv/AFP)
Film nepoznatog autora koji se misteriozno pojavio na internetu, teško optužuje ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da je izdao interese Kremlja tokom svog predsjedničkog mandata, jer je svojim nečinjenjem navodno podržao NATO bombardovanje Libije, što je pored ostalog Moskvu koštalo 20 milijardi dolara.

Prema navodima AFP-a optužbe protiv Medvedeva iznijeli su u jednosatnom filmu bivši premijer Jevgenij Primakov, nekadašnji ambasador Rusije u Libiji Vladimir Čamov, kao i penzionisani general Leonid Ivašov.

Medvedev je optužen da je odbio da uloži veto na rezoluciju Viječa sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) o Libiji, zbog čega bi, po riječima naratora trebalo "da mu se sudi".

Čamov, koji je povučen s mjesta ambasadora zbog neslaganja sa zvaničnom politikom Kremlja, naveo je da je malo vjerovatno da će materijalni gubitak Rusije od 20 milijardi dolara zbog podrške uvođenju embarga na prodaju oružja Libiji biti nadoknađen, dok je Ivašov izjavio da bi bivši predsjednik i drugi zvaničnici mogli da budu optuženi za veleizdaju.

Objašnjene za pozadinu filma dala je Olga Krištanovskaja, koja tvrdi da je riječ o borbi "dvije moćne elitne grupe" u okruženju predsjednika Rusije Vladimira Putina, a da je cilj jedne od njih diskreditacija Medvedeva kako bi se predupredio njegov eventualni povratak u Kremlj.

"Postoje glasovi koji kažu da je Medvedev Putinov balast, kao i snage koje žele da ga odbace", navela je Krištanovskaja.

Tvrda linija oko predsjednika Putina, u kojoj se navodno ističe potpredsjednik vlade Dmitrij Rogozin, vjeruje da je Rusija oslabljena za vrijeme Medvedevljevog mandata od 2008- 2012 godine.

Ruski narodni odbor naveo je da se zalaže za ispitivanje svih činjenica u vezi s optužbama iznijetim u filmu, dok je kabinet Medvedeva odbio da komentariše optužbe.