Svijet
32

"Filipinski Trump": Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte pozvao ljude da ubijaju narkomane

Klix.ba
Rodrigo Duterte (Foto: EPA)
Rodrigo Duterte (Foto: EPA)
Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte (71) osvojio je vlast nakon kampanje koja je izazvala veliku pažnju javnosti, a u kojoj je on svojom retorikom obećao da će protiv kriminalaca započeti "krvavi rat" i porukama da kriminalni milje na Filipinima "može zaboraviti ljudska prava".

Duterte je položio zakletvu kao predsjednik Filipina u četvrtak, a nedugo nakon toga pozvao je stanovništvo da ubija trgovce drogom, kao i ovisnike.

Nakon govora i zakletve pred malobrojnom publikom u predsjedničkoj palači, lider Filipina u večernjim satima je obišao sirotinjsku četvrt Manila i još jednom pozvao ljude da ubijaju narkomane, a njegovom obraćanju prisustvovalo je blizu 500 ljudi.

"Ovi kurvini sinovi uništavaju našu djecu. Upozoravam vas, nemojte ulaziti u taj svijet, jer ću vas stvarno ubiti. Ako znate nekog ovisnika, idite i ubijte ga“, rekao je šef države.

Duterte je ranije obznanio javnosti da poznaje neke policajce koji su uključeni u trgovinu drogom.

Neki zapadni mediji Rodriga nazivaju i "filipinskim Trumpom". Pažnju privlači i svojim vanjskopolitičkim stavovima kojima kritikuje Sjedinjene Američke Države (SAD) i Australiju kao najbliže partnere Filipina, a nerijetko zbog šale pogrdnim imenima naziva i poglavara Rimokatoličke crkve papu Franju.