Svijet
44

Filipinski predsjednik: Vratit ću smrtnu kaznu, a policiji ću narediti da ubija kriminalce

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte kazao je kako će vratiti smrtnu kaznu u cilju poboljšanja sigurnosti građana svoje zemlje.

Kako je rekao u prvoj izjavi za medije nakon što je prošle sedmice izabran na poziciju predsjednika, tražit će smrtnu kaznu za one koji izbjegavaju hapšenje i one koji su uključeni u organizirani kriminal.

I dok se neki zgražaju nad ovim izjavama, analitičari kažu kako je Duterte dobio izbore upravo zbog čvrstog stava o kriminalu. Zakletvu polaže 30. juna na mandat od šest godina. Službeni rezultati još nisu objavljeni, ali je Duterte ima nepobjedivu prednost. Sada će mu biti potrebna podrška Kongresa da sprovede svoje planove.

Novi predsjednik je rekao kako želi prisnije veze sa Kinom, te da je otvorena za razgovore o teritorijalnim sporovima u Južnom Kineskom moru.

Duterte je ranije obavljao dužnost gradonačelnika južnog grada Davaoa, nekada poznat po bezakonju, a zbog jakih mjera kažnjavanja zadobio je nadimak "The Panisher". Grupa za ljudska prava objavila je kako je na stotine kriminalaca bilo ubijeno za vrijeme njegove "vladavine" Davaom.

"Tražit ću od kongresa da vrati smrtnu kaznu vješanjem, a ukoliko se budu opirali hapšenju moja naredba policiji će biti da puca i ubije. Ubistvo za organizirani kriminal", rekao je Duterte.

Novi predsjednik poznat je po tome da se ne plaši kontroverzi. Objavio je kako će sebi i svojim članovima ukinuti sigurnosni imunitet koji imaju svi zvaničnici, nakon što napusti ured.

Neke od njegovih izjava tokom kampanje bile su: "Zaboravite ljudska prava. Vi dileri droga, bolje vam je da odete jer ću vas ubiti. Bacit ću vas u luku u Manili da vas ribe pojedu", a nasmijao je i svijet komentarom kada ih je posjetio papa "Patio nam je saobraćaj. Trebalo mi je pet sati da stignem. Htio sam ga nazvati i reći mu 'Papa, k***in sine idi kući. Nemoj nas posjećivati više".

Filipini su ukinuli smrtnu kaznu 2006. godine.