Svijet
0

Filipinski diktator Marcos sahranjen uz vojne počasti 30 godina nakon smrti

SRNA
Bivši filipinski diktator Ferdinand Marcos pokopan je danas uz vojne počasti na groblju heroja u Manili, skoro 30 godina nakon smrti na Havajima.

Mnogi stanovnici Filipina kritikovali su način na koji je Marcosova porodica držala vrijeme sahrane u tajnosti, a potpredsjednik Leni Robredo ceremoniju ukopa ocijenio je da je poput "lopova u noći".

"To nije ništa novo za porodicu Marcos, koja ima skriveno blago, skrivena kršenja ljudskih prava i sada skrivenu sahranu uz potpuno nepoštovanje vladavine zakona", kaže Robredo.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte, koji prisustvuje samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Limi u Peruu, naredio je održavanje sahrane u avgustu, čime je ispunio jedno od svojih predizbornih obećanja.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava bile su protiv sahrane na groblju heroja južno od Manile, ali je Vrhovni sud Filipina prošle sedmice donio odluku protiv njihovog protesta.

Marcos je 20 godina vladao Filipinima i tokom tog perioda njegova porodica i saradnici nagomilali su, prema pretpostavkama, bogatstvo od oko deset milijardi dolara. U tom periodu ubijeno je više desetina hiljada osumnjičenih komunističkih pobunjenika i Marcosovih političkih neistomišljenika.

On je sa vlasti svrgnut 1986. godine, a umro je u egzilu na Havajima tri godine kasnije.