Svijet
0

Filipini: Zloglasni lider organizacije Abu Sayyaf ubijen u sukobima s vojskom

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zloglasni vođa militantne grupe povezane s Al-Kaidom ubijen je zajedno sa suborcem u sukobima na jugu Filipina.

Zvaničnici u provinciji Basilan su saopćili kako su Abdulhasan Yusop Tanajalun, poznat pod nadimkom "Metak", i  Halid Calbie poginuli u nedjelju ujutro prema lokalnom vremenu u gradu Tuburan.

"Nažalost, pripadnici Oružanih snaga Filipina su rizikovali svoje živote, a tri vojnika su povrijeđena, kako bi spriječili planirani napad u Lamitanu koji je mogao izazvati ljudske žrtve i materijalna razaranja", rekao je komandant Rolando Joselito Bautista.

Protiv Tanajaluna je bila podignuta potjernica za hapšenje zbog optužbi za kidnapovanje i nezakonito pritvaranje zbog uzimanja otkupnine.

Prema podacima vojske, ubijeni lider grupe Abu Sayyaf je bio umiješan u niz ubistava vojnih i policijskih službenika, privrednika i stranih državljana. 

Njegova grupa je također bila optužena zbog povezanosti s prijetnjama bombaškim napadima i otmicom trojice uposlenika građevinske firme u Akbaru prošlog januara.

Grupa Abu Sayyaf je naoružana improvizovanim eksplozivnim napravama, minobacačima i automatskim naoružanje izvodila bombaške napade, otmice, ubistva i iznude u samoproglašenoj borbi za nezavisnost muslimanske provincije na Filipinima.