Zvijer teška tonu i duga 6,4 metra
0

VIDEO / Filipini: Uhvaćen krokodil koji je napadao ljude i stoku

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Krokodil dug 6,4 metra je uhvaćen u udaljenom selu na Filipinima nakon što je u nekoliko navrata napao ljude i stoku, piše Telegraph.

Ogromni krokodil koji živi u slanoj vodi je uhvaćen na Filipinima. Vjeruje se da se radi o najvećoj uhvaćenoj životinji ove vrste. Krokodil je dug 6,4 metra i težak preko jedne tone. Lokalne vlasti smatraju da je reptil pojeo farmera koji je nestao u julu, kao i nekoliko bizona u gradu Bunawan. Prema izvješću Ministarstva okoliša, krokodil je 2009. godine odgrizao glavu dvanaestogodišnje djevojčice.

Josefina de Leon, šef odjela za zaštitu divljih životinja pri Ministarstvu okoliša, rekla je da se radi o najvećem krokodilu ikada uhvaćenom. Prema njenim riječima, do sada je najveći uhvaćeni krokodil bio dug 5,4 metra.

Lovac krokodila, Rollie Sumiller, rekao je da smatra da je krokodil star oko 50 godina, te da se radi o mužijaku.

"Ovo je najveća životinja s kojom sam se susreo u svojoj karijeri tokom 20 godina rada", rekao je Sumiller.

Krokodil sa Filipina će vjerovatno ući u Ginisovu knjigu rekorda jer je veći od krokodila Cassiusa, mužijaka dugog 5,4 metra.

Krokodil koji je ubijen na Novoj Gvineji 1982. godine je izmejeren nakon što mu je odstranjena koža. Njegova dužina je iznosila 6,1 metar.

"Cijeloj zajednici je sada lakše kada je krokodil uhvaćen. Međutim, nismo posve sigurni da je baš on jeo ljude, jer su i drugi krokodili primijećeni u blizini", rekao je Sumiller.

Kao mamac za hvatanje krokodila se koristila piletina, svinjetina i pseće meso, no zvijer je nadmudrila lovce. Metalni kabal debeo 78 mm je bio dovoljno snažan da lovci savladaju krokodila. Cijela akcija je trajala petnaest minuta, a u njoj je učestvovalo čak 30 ljudi. Krokodil će dobiti svoje mjesto u prirodnom parku gdje će nastaviti živjeti.