Počela evakuacija
0

Filipini očekuju dolazak najsnažnijeg tajfuna u godini

FENA
Filipinci su započeli u ponedjeljak evakuaciju desetaka hiljada stanovnika na svojim južnim obalama pred dolazak tajfuna čiji se vjetrovi kreću 210 kilometara na sat i smatra se najsnažnijim u ovoj godini.

Tajfun Bopha bi trebalo da zahvati u noći Hinatuan, ribarsku luku s 39.000 stanovnika na jugu arhipelaga. Načelnik je naredio evakuaciju u javna skloništa za stanovništvo koje živi uz more, u blizini rijeka i na otocima

Kiša još ne pada, ali bi mogla početi večeras. Ovo će biti najjači tajfun u ovoj godini", upozorio je Edgardo Ollet, direktor civilne sigurnosti u Manili.

Prema meteorološkoj agenciji, Bopha bi mogla donijeti "obilne kiše" na Hinatuan i njegovu regiju, kao i na središnje otoke arhipelaga.

Vlasti su osigurale rezerve hrane i pohranili hitnu spasilačku opremu. Vojska i obalska straža su raspoređene u oblastima najizloženijim klizištima i poplavama.

Filipini pretrpe svake godine oko 20 oluja ili tajfuna, od kojih većina naiđe u kišnoj sezoni između juna i oktobra. Bopha je šesnaesta ove godine.

U augustu je u poplavama koje su nastale usljed niza oluja, stotinjak osoba smrtno stradalo, a raseljeno je više od jednog miliona stanovnika.

U 2011. godini, 29 tajfuna je uzrokovalo smrt 1.500 osoba, a bilo je pogođeno u raznom stepenu gotovo 10 posto od 90 miliona stanovnika zemlje, navodi se u vladinim izvorima.