Panika zbog zemljotresa
0

Filipini: Jedna žena poginula, petogodišnji dječak povrijeđen

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U zemljotresu snage 7,6 stepeni Rihterove skale u blizini istočne obale Filipina poginula je jedna osoba i nestalo je struje u nekoliko gradova, a panika koja je zahvatila ljude zbog mogućeg cunamija okončana je kada su do obale stigli samo manji talasi.

U gradu Cagayan de Oro, na glavnom južnom ostrvu Mindanao, srušila se kuća, a jedna 54-godišnja žena je poginula, dok je njen petogodišnji unuk povrijeđen i prebačen u bolnicu, saopćili su zvaničnici, a prenio AP.

Zemljotres je izazvao talase visine tri centimetra na istočnoj obali Filipina, ali su mnogi mještani krenuli ka unutrašnjosti poslije objavljivanja uzbune.

Zemljotres se dogodio na dubini od 34,9 kilometara, 106 kilometara istočno od ostrva Samar, saopćio je Američki geološki institut.

Gradovi u centralnom i južnom dijelu Filipina ostali su bez struje, a snabdijevanje električnom energijom u međuvremenu je obnovljeno u nekim oblastima, javili su lokalni mediji.

Filipinski arhipelag nalazi se na pacifičkom "vatrenom prstenu", u kojem su zemljotresi i vulkanske erupcije veoma česti.