Svijet
4

Fidži: Ciklon Winston uništio brojna sela i odnio deset života, počelo čišćenje

Klix.ba
(Foto: EPA)
Nakon što je najsnažniji ciklon pogodio Fidži, počela je operacija čišćenja, a broj žrtava je povećan na najmanje deset.

Spasilačke ekipe trvde da bi žrtava moglo biti i više jer još uvijek nisu stigle do najteže pogođenih otoka. Ciklon Winston je zahvatio Fidži tokom vikenda, a donio je vjetrove koji su puhali brzinom većom od 320 km/h. Padala je obilna kiša, a valovi su dosezali visinu od 12 metara. Snimci iz zraka su pokazali da su neka sela potpuno uništena.

Radi se o oluji pete kategorije koja je jedna od najsnažnijih koje su pogodile južnu hemisferu. Oluja je krenula na zapad nakon što je pogodila Fidži u 18:30 sati u subotu, a promijenila je smjer u posljednjoj minuti. Nakon što je oluja prošla, počela je operacija čišćenja, a šteta je velika.

Škole na Fidžiju su još uvijek zatvorene, ali na glavni aerodrom stiže humanitarna pomoć. Također, turistima je dozvoljeno da odu.

Australija i Novi Zeland su odobrili slanje humanitarne pomoći, a ustupili su i avione koji pomoć dostavljaju udaljenim otocima.

Ciklon je uzrokovao prekid električne mreže i komunikacija, a uništio je hiljade domova. Vlada je otvorila blizu 750 evakuacijskih centara. Čak 80 posto od 900.000 stanovnika je ostalo bez struje.

Crveni križ je saopćio da postoji velika potreba za humanitarnom pomoći na Fidžiju.