Kuba
0

Fidel Castro više nije šef Komunističke partije

SRNA
Fidel Castro (Foto: AP)
Fidel Castro (Foto: AP)
Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro (84) zbog zdravstvenog stanja i formalno se povukao sa funkcije šefa Komunističke partije.

Ovo je jedina funkcija koju je Castro bio zadržao nakon što je vlast predao mlađem bratu Raulu 2008. godine.

Castro je informaciju o povlačenju saopštio prije dva dana, kada je studentima objasnio da im se ne obraća u svojstvu prvog sekretara vladajuće partije, prenijela je državna kubanska agencija.

"Razbolio sam se i uradio ono što sam morao - prenio sam svoju funkciju. Ne mogu da radim nešto ako nisam u stanju da tome posvetim sve svoje vrijeme", dodao je Castro.

Agencija Reuters ocjenjuje da je Fidelov odlazak sa posljednje funkcije još jedan znak da se "kubansko ostarjelo rukovodstvo nalazi pred tranzicijom".	

Njegov odlazak sa čela Komunističke partije više je simbolične prirode, jer se zbog bolesti četiri godine nije pojavljivao u javnosti i malo je učestvovao u partijskim aktivnostima, navodi Reuters.

Castro je 2006. godine, nakon hirurške intervencije, privremeno funkciju šefa države predao bratu Raulu, a zvanično se povukao sa tog mjesta 2008.
Fidel Castro bio je na čelu Komunističke partije od 1965. godine. Funkciju predsjednika Kube obavljao je punih 49 godina, od preuzimanja vlasti u revoluciji 1959.