Kuba
0

Fidel Castro sutra slavi 84. rođendan

FENA
Fidel Castro (Foto: AFP)
Fidel Castro (Foto: AFP)
Bivši kubanski lider Fidel Castro proslavit će u petak 84. rođendan u, sudeći po posljednjim učestalim pojavljivanjima u javnosti, dobrom raspoloženju i spreman da pokaže da njegovo vrijeme još nije prošlo.

Najnovije Fidelove aktivnosti izazvale su različita nagađanja: po jednima on samo želi da bude "savjetnik" vlade i parlamenta, a po drugima hoće da pokaže da je on taj koji još uvijek povlači konce, koji odlučuje iza scene.

Castro se zbog bolesti povukao iz javnog života krajem jula 2006. godine predao vlast mlađem bratu Raulu.

Otada se povremeno pojavljivao ali na fotografijama i video snimcima, a redovno je objavljivao kolumne u državnim medijima.

Ovog ljeta je, međutim, odlučio da prekine četvorogodišnju izolaciju i čak osam puta se u relativno kratkom periodu pojavio u javnosti, što je podstaklo nagađanja kako želi ponovo da bude aktivan u svakodnevnom životu Kube.

Prije pet dana Castro se obratio kubanskom parlamentu, što je njegov prvi zvanični nastup pred vladom ili zakonodavnim tijelom u posljednje četiri godine.

Agencije su zabilježile da su Castra, u zelenoj vojnoj košulji bez epoleta, poslanici dočekali na nogama i s ovacijama "Živio Fidel" .

S podijuma je poslao upozorenje američkom predsjedniku Baracku Obami kako bi mogao da izbije nuklearni rat ukoliko SAD napadnu Iran.

Mediji su, također, primjetili da je bivši kubanski lider, poznat po višesatnim govorima, ovoga puta govorio je 12 minuta, ali odlučnim, jasnim glasom, povremeno zastajkujući.

Castro je iskoristio priliku i da se osvrne na slučaj jednog od pet osuđenih kubanskih špijuna u SAD-u, Gerarda Ernandeza, o čemu je govorio i krajem jula, kritikujući SAD zbog tretmana zatvorenika.

Samo par dana prije pojavljivanja u parlamentu, Castro je u Havani, pred brižljivo odabranom publikom, predstavio svoju najnoviju knjigu koja, kako je istakao, sadrži jedan autobiografski dio i mnoge detalje o velikoj vojnoj pobjedi koja je omogućila njegov dolazak na vlast 1959. godine.

Naslovljena kao "Strateška pobjeda", ta knjiga od preko 800 strana govori o bici koju su u ljeto 1958. godine u oblasti Sierra Maestra na jugoistoku Kube, Fidel Castro i 300 gerilaca vodili protiv "10.000 vojnika naoružanih do zuba" i koja je dovela do pada diktatora Fulgencia Batiste.

Izvode iz knjige koje je čitao sam Castro i komentare koje je davao u publici su slušali i komandati revolucije iz 1959. godine Guillermo Garcia i Ramiro Valdes, sadašnji kubanski ministar komunikacija, kao i ideolog Komunističke partije Kube Aramando Art.

Prvo pojavljivanje Castra u javnosti poslije četiri godine bilo je 11. jula kada je obišao Nacionalni centar za naučna istraživanja u Havani.

Fotografije objavljene potom posvjedočile su da je "el komandate" boljeg zdravlja i da je nasmijan. Sastao se i s kćerkom Ernesta "Che" Guevare, Argentinca, s kojim se borio u kubanskoj revoluciji. Obratio se i grupi od 115 kubanskih ambasadora i učestvovao u proslavi godišnjice revolucije.

Vođa kubanske revolucije se pojavio i na televiziji, odgovarajući opširno na pitanja o međunarodnim odnosima - opušteno i lucidno, ispoljavajući na momente stari govornički dar, kako je to primjetio BBC.

Britanska stanica ukazala je da je, ipak, bilo i trenutaka kada je vođa revolucije govorio promuklo i sporo.